Celstraffen voor gewapende overval op taxichauffeur

Een man en een vrouw die begin dit jaar een taxichauffeur overvielen door te dreigen met een mes, zijn daarvoor veroordeeld tot celstraffen. De man kreeg vijftien maanden opgelegd, waarvan zes voorwaardelijk. Voor de vrouw bedraagt de straf 236 dagen, waarvan 180 voorwaardelijk. Zij moet ook een taakstraf van 200 uur uitvoeren.

De overval kwam in januari van dit jaar in het nieuws omdat het tweetal op nogal opvallende wijze tegen de lamp liep. Zij hadden in de vroege ochtend van vrijdag 18 januari tijdens een taxirit de chauffeur overvallen. Met het mes op de keel moest hij geld en zijn telefoon afstaan. De overvallers gingen er snel met hun buit vandoor.

Ondanks dit voorval was de taxichauffeur later op dezelfde dag weer aan het werk. Toen er een bestelling voor een rit binnenkwam, herkende hij de stem van de man die hem eerder had overvallen. Hij stuurde de politie naar de beoogde ophaallocatie, waar de man en vrouw werden ingerekend.

Overval laat sporen na

Tijdens de rechtszaak ging het er vooral om of het tweetal van te voren van plan was samen de overval te plegen om er zelf beter van te worden. De rechter twijfelt er niet aan dat dit het geval is. Bovendien heeft het incident bij de taxichauffeur zijn sporen nagelaten. Dat hij snel na de overval weer aan het werk ging, neemt niet weg dat hij slechter slaapt, minder goed van vertrouwen is en minder plezier in zijn werk heeft dan voorheen.

De straffen die de twee krijgen opgelegd, zijn in beide gevallen gekoppeld aan een proeftijd van twee jaar. Gaan ze in die periode opnieuw in de fout, dan moet ook het voorwaardelijke deel van hun straffen worden uitgediend. Ook moeten ze allebei een schadevergoeding van 1.250 euro aan de taxichauffeur betalen. Verder zijn er allerlei voorwaarden aan de twee gesteld, onder meer inzake behandeling voor problemen, het stoppen met drugs en begeleiding naar werk en een stabieler leven.